• De prijswinnaars Leonie Oostenrijk (1e prijs), Marang Bergman (2e prijs), Tom Kolijn (cat. natuur), Janneke de Groot (cat. humor) Marang Bergman (cat. vrij), Julia Hensbergen (cat. drama), Kirsten Knuver (cat. nieuws). De prijzen werden uitgereikt door wethouder van cultuur Peter Eijking en juryvoorzitter Eric Hage (foto: Christian Pfeiffer, Weespernieuws)

Weespers aan de Wand organiseert i.s.m.

WeesperNieuws en Bibliotheek Weesp

"Weesperfotomobiel" Fotowedstrijd

DE WINNAARS ZIJN GEKOZEN!


Twee weken voor de bekendmaking kwam de jury bij elkaar om alle foto's te bekijken en beoordelen.

Gelet werd op kwaliteit en zeggingskracht van de foto's en of de teksten die erbij geleverd waren een aanvulling erop waren.

 

De prijswinnaars zijn:

Leonie Oostenrijk (1e prijs), Marang Bergman (2e prijs), Tom Kolijn (cat. natuur), Janneke de Groot (cat. humor) Marang Bergman (cat. vrij), Julia Hensbergen (cat. drama), Kirsten Knuver (cat. nieuws).

 

De prijzen werden uitgereikt door wethouder van cultuur Peter Eijking en juryvoorzitter Eric Hage.

 

In het uitgebreide juryrapport kun je lezen waarom de jury voor deze winnaars koos.

 

(Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden)

 

 

 

 

Prijzen

1e prijs Een splinternieuwe spiegelreflexcamera & jouw foto in het WeesperNieuws

2e prijs Een compactcamera & jouw foto in het WeesperNieuws

3e prijs Een workshop fotografie door grafisch kunstenaar/fotograaf Eric Hage

 

Verder zullen inzendingen tijdens de Weespers aan de Wand en daarna nog een hele maand tot 7 july in de bibliotheek geëxposeerd worden.

En alle inzendingen zullen op deze site geplaatst worden en hier een jaar voor iedereen te zien blijven.

 

Categorieen

NIEUWS Wat is nieuws? Heb jij iets gezien en vastgelegd wat zo in de krant zou kunnen? Stuur dan je foto in onder de categorie 'Nieuws'.

 

NATUUR Hou jij ook zo van buiten zijn en heb je mooie foto's die de natuur op een bijzondere manier laten zien? Stuur dan je foto in onder de categorie 'Natuur'.

 

HUMOR Wat is leuk, wat is niet leuk, waar moet jij om lachen, wat is voor jou humor. Laat het ons zien in de categorie 'Humor'.

 

DRAMA Drama kan van alles zijn, het kan een echt drama zijn wat je zag of meemaakte, maar het kan ook geënsceneerd, verzonnen zijn. Creeër of toon je eigen drama en laat het ons zien met een foto in de categorie 'Drama'.

 

VRIJ Alles wat niet onder nieuws, natuur, humor of drama valt. Ben je creatief en wil je je eigen kunst laten zien of heb je iets anders mooi vastgelegd en wil je daarmee mee doen, stuur dat dan in categorie 'Vrij'.

Inzendingen

Juryrapport

De beste foto's werden gekozen door een jury bestaande uit een professioneel fotograaf, een journalist van de nieuwsredactie, een kunstenaar en een kunstliefhebber.

 

Juryrapport Weesperfotomobiel

 

Als organisatoren van de eerste Weesperfotomobiel waren we blij verrast toen al meteen in de eerste dagen n opening de eerste foto's binnen kwamen. Na 1,5 maand was het resultaat 54 foto's van 16 inzenders van uiteen lopende kwaliteit, met heel verrassende uitblinkers erin.

 

Tijdens het jureren werd gelet op een aantal dingen:
de zeggingskracht van de foto..verteld de foto een verhaal of is er uitleg bij nodig om te snappen waar hij over gaat?
past de foto binnen de category waarin ze opgestuurd zijn, waarbij we ons bij sommige de vraag moesten stellen..waarom zou de zender de foto in die categorie geplaatst hebben? had hij niet beter in een ander gepast?
past de tekst bij de foto? versterken ze elkaar of is de tekst meer uitleg van de foto?

Met deze vragen zijn we aan de slag gegaan.


Na de eerste ronde waarin de top 3 van de categorieën vastgesteld werd, konden we in de tweede ronde de hoofdprijs en tweede prijs uitzoeken.
De jury was het eigenlijk heel snel eens welke foto's met kop en schouders uitstaken boven de rest. Daar zal ik straks wat over vertellen, maar we beginnen even met de categoriewinnaars:

 

1e Prijs

Leonie Oostenrijk (17)

"Uit huis geplaatst?"


Foto en de tekst vormden meteen een sterke eenheid voor de jury. Het beeld van de stoel bij het vuil verteld een verhaal met humor, maar ook eenzaamheid, verlatenheid en triestheid tegelijk. De zwart/witte, donkere bewerking van de foto maken het beeld extra dramatisch. Unaniem werd daarom gekozen voor deze foto als 1e prijs.

 

 

2e Prijs

Marang Bergman (16)

 

De foto van het meisje wat met de wapperende haren, vrolijk en open de wereld tegemoet loopt, waarbij je als kijker meteen geconfronteerd wordt met de vraag wat is er om die hoek? Waar gaat ze heen, wat gaat ze doen? Wat bevind zich net buiten het gezichtsveld.
Daarbij is de composie ook mooi en spannend gekozen. De hoek die de struiken maken in het gras waaromheen we verder niet kunnen kijken. Het is niet duidelijk waar het tafereel zich afspeelt dat maakt het geheel intrigerend en boeiend om naar te kijken.

 

 


Natuur

Tom Kolijn (15)


De winnende foto binnen de categorie natuur stak uit boven de anderen, omdat hij meteen heel knap speelde met scherptediepte in de foto. De tak op de voorgrond was mooi scherp en de molen op de achtergrond vaag. Dat is niet makkelijk te bereiken met een mobiel, daar moet je moeite voor doen en over nadenken en dat had deze fotograaf duidelijk gedaan.
De keus voor zwart/wit fotograferen was ook verrassend, omdat dit het effect van de scherptediepte vergrootte. De jury heeft ook gekeken naar waar de foto's gemaakt zijn en bij deze was het duidelijk een Weesper landschap en dus werd voor deze foto gekozen, de boom met molen op de achtergrond.


 

Nieuws

Kirsten Knuver (18)

 

In de categorie nieuws kregen we heel diverse foto's: van de wekelijkse krant, een beeld van de vlaggen tijdens dodenherdenking, de verbouwing op de nieuwstraat en zelfs de hartjes kwamen aan bod.
De foto waar de jury voor viel was eigenlijk net als het nieuws zelf een tijdloos beeld. De kerk op de achtergrond, de fiets op de voorgrond met de wisselbare krijtteksten op het bord aan het frame. Dat ook deze foto in zwart/wit was versterkte het tijdloze karakter en altijd wisselende en toch gelijkblijvende nieuwswaardigheid ervan.

 

Humor

Janneke de Groot (15)

 

In de categorie humor waren we het eigenlijk heel snel eens, hier was 1 foto die eruit sprong qua beeld en de tekst erbij…soms heb je dat gewoon, dat 'wat moet, dat moet' en de twee jongetjes in het beeld waren daar een perfect voorbeeld van.

 


Drama

Julia Hensbergen (16)

met een eervolle vermelding voor Esther ter Horst (17) voor haar concertfoto.

 

De category drama was wat lastiger. Hierin was veel variatie en een paar die eruit sprongen, wat enige discussie losmaakte wat het meest dramatische beeld was. De foto van het concert was qua beeld prachtig en helemaal mooi in evenwicht door de compositie, de handen, de lichten, maar toch riep deze foto meer gevoel van feest en blijdschap op dan drama.
De foto van de rozen daarentegen was heel stemmig, er was over nagedacht, er was duidelijk gekozen voor een triest beeld van een uit elkaar vallende verdroogde roos en deze elementen pasten helemaal bij het thema drama.

 

 

Vrij
Marang Bergman (16)

 

De moeilijkste categorie om te beoordelen was wel het vrije werk. Hier zat zoveel variatie in dat we het er maar moeilijk over eens werden, welke nou het beste was, maar uiteindelijk zijn we tot een eensluidende keus gekomen
Er is in deze foto gespeeld met binnen en buiten die door elkaar lopen, er wordt een duidelijk verhaal verteld wat aanspoort tot vragen en meer willen weten: wie is dat meisje, waar denkt ze aan, is ze verdrietig, is blij, wie is de persoon die naar haar kijkt, waarom kijkt hij/zij, wat hebben ze met elkaar te maken? Al deze vragen en het ietwat vage, onscherpe, bijna toevallig gemaakte beeld, maken dit de meest spannende en intrigerende foto om naar te kijken.


 

 

Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden.

Sponsoren

Met dank aan onze sponsoren

Inschrijven!

Inschrijving is gesloten. Je kunt geen foto's meer insturen.

 

Top